Американските власти имат намерение да отслабят ограниченията по използването на ядреното оръжие и да разработят нова ядрена бойна глава със заряд с малка мощност.

Това съобщава  The Guardian,

позовавайки се на бившия старши директор на Съвета за национална сигурност за контрола над въоръженията и неразпространението Джон Уулфстал.

Според него, съгласно подготвения от Пентагона нов преглед (обзор) на ядрената политика, с подобни бойни глави ще бъдат снабдени модифицираните балистични ракети с подводно базиране  Trident D5.

Уулфстал подчерта, че действията на САЩ са насочени към сдържането на Русия от употребата на ядрени бойни глави с тактическо предназначение в случай на конфликт в Източна Европа.

Той добави, че политиката на САЩ в тази сфера е по-войнствена в сравнение с курса на администрацията на предишния президент Барак Обама.

«Според това, което ми казаха хората, които са написали документа, това е нещото, което те се опитват да постигнат — да се изпрати ясно съобщение на руснаците, севернокорейците и китайците. Използваният в документа добър, сдържан, но силен език дава ясно да се разбере, че всеки опит на Русия или КНДР да използват ядрено оръжие ще доведе до масови последствия за всички», добави Уулфстал.

Той посочи също, че Пентагонът е разширил условията, при които САЩ могат да нанесат ядрен удар по противника. Към тях се отнася отговор чрез неядрена атака, която ще причини голям брой жертви, или атака върху обекти от жизненоважно значение за населението.

Според Уулфстал, обзорът официално ще бъде публикуван в края на януари.

Както пише  The Guardian, привържениците на контрола над въоръженията са изразили тревогата си във връзка с плановете на САЩ да разработят нова бойна глава.

Това, според тях, повишава вероятността да се използва ядрено оръжие по време на бойни действия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;