A2/AD (по класификацията на НАТО) е руска система за сдържане на потенциалния противник с неядрени средства на въоръжение и сковаваща неговите възможности както във въздуха, така и на земята, в морето, които активно се разработват и използват в Русия.

Това прави дори хипотетичното настъпление опасно и неизгодно от гледна точка на вероятните загуби.

3-те основни съставни части на руската система:

  • противовъздушните комплекси и средствата за радиоелектронна борба. Специалната техника създава особен «купол», вътре в който отказват да работят електронните средства на противника — радари, системи за насочване, системи за връзка. Отчитайки, че съвременната техника, а главно самолетите, са претъпкани с електроника — полетите в защитената зона стават невъзможни.
  • тактическите ракетни комплекси тип «Искандер-М» могат да отразяват със свръхзвукова скорост обекти на територията на Европа — командни пунктове, центрове за връзка, военни части. Те могат да бъдат оборудвани с ядрени заряди.
  • противокорабните комплекси ликвидират последния възможен път за атака — от океаните и моретата: чрез свръх мощните си ракети те отнемат от вероятния противник всякакво желание да се приближава към бреговете.

В НАТО отбелязват, че подобни «забранени» зони съществуват над Калининград, обхващайки Прибалтика, над Черно море, в района на Крим, а също над Средиземно море, закривайки небето над Сирия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;