Канадски блогър предложи на ползвателите на Мрежата да избират, коя страна е по-хубава: Русия или САЩ.

За сравнение той избра няколко ключови статистически показатели.

Канадският блогър  FTD Facts публикува видео, за да бъдат сравнени Русия и САЩ, той предлага на зрителите да изберат, коя от двете страни е по-добра. За сравнение блогърът предлага показателите: площ, население, БВП, държавен дълг, медицина и др.

Самият канадец не дава своята субективна оценка, а просто представя статистически факти, на базата на които зрителите да направят своя избор самостоятелно.

При това канадецът не отчита при преброяване на населението Крим.

Той отбелязва, че Русия превъзхожда САЩ по площ, но отстъпва по брой на населението.

Блогърът нагледно демонстрира, че държавният дълг на Русия е значително по-малък от американския, а ако сложим целия държавен дълг на САЩ в купюри с номинал 1 долар, то това ще е равно на разстоянието между Земята и Луната, умножено по 5.81.

Относно здравеопазването той подчертава, че за разлика от САЩ, където през 2017 година 42 милиона американци нямаха здравна осигуровка, а 62 % банкурикираха в резултат на високите цени на медицинското обслужване,

в Русия медицината е безплатна, според Конституцията.

Авторът на видеото, говорейки за населението на Русия, прави уточнението:
«Без да се отчита Крим, извинете…»

Тези думи на канадеца предизвикаха ответна реакция в коментарите, в които един от ползвателите отбелязва, че САЩ в такъв случай трябва да изчисляват населението си без Аляска и Калифорния, Тексас и Хавайските острови, а Крим е бил руски още преди създаването и съществуването на Америка.

Ползвателят намеква, че Калифорния и Аляска да били продадени на Щатите от Русия, Тексас е бил завзет от Мексико заради отмяната на робството, а Хавайските острови са се присъединил към Америка едва през 1959 година.

Болшинството от ползвателите в коментарите си подкрепят Русия. Това са хора от Индия, Пакистан, Австралия, Норвегия, Австрия и много други страни, дори от САЩ.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;