Москва, чрез пропаганда и провокации, ще продължава да създава напрежение между Сърбия и Черна гора, но и между останалите съседи на Балканите. Това каза американският експерт от «Центъра за анализи на европейската политика» Януш Бугайски. Според него Русия ще се опита «от всички двустранни спорове между страните от Югоизточна Европа да направи латентен конфликт».

«Чрез противопоставяне на съседите, Москва може да увеличи позицията си на Балканите, но и в централна Европа… Държавите от региона трябва да водят три политики, за да се противопоставят на стратегията на Владимир Путин «разделяй и владей».

Първо, трябва да подобрят съзнанието на обществото за информационните и политически атаки на Кремъл.

Второ, трябва да се създадат двустранни работни групи между съседите от учени и експерти от областта на киберпропагандата, за да се защитят от атаките.

И трето, всички опити от пропагандната война на Кремъл трябва да се споделят и доразвиват като регионални инициативи и по-специално в информационния сектор, подчерта Бугайски пред черногорското издание «Побийеда».

Според него дългогодишните спорове в региона няма да изчезнат за една нощ, но нито една държава не трябва да позволи те да се използват от трета страна. Всички правителства на Балканите трябва да сътрудничат със САЩ и ЕС чрез ефикасни регионални стратегии, където разузнавателните служби ще си разменят информации, ще работят заедно за киберсигурността, в борбата срещу корупцията и контрола на банковите сметки.

«Институциите трябва да разкрият партиите, фирмите, неправителствените организации и медиите, които сътрудничат на Кремъл», каза Бугайски, като изрази надеждата, че през следващите 10 години регионът ще стане част от ЕС и НАТО. 

«ЕС може би не е идеалната структура за страните, които са част от него, но за страните кандидатки той гарантира икономически и политически просперитет. Категорично твърдя, че за Западните Балкани няма алтернатива, защото алтернативата е конфликти, нестабилност и изолационизъм», каза още Янош Бугайски.
Източник: БГНЕС

Януш Бугайски е директор на Програма за нови европейски демокрации от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон  (New European Democracies program at the Center for Strategic and International Studies)

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;