Международният комитет за защита на журналистите (CPJ) обяви за връчването на премия на нарушителите на свободата на пресата. Инициативата е реализирана в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да награди най-«безчестните и корумпирани СМИ» за 2017 година.
Американският лидер бе признат  за победител в категорията «Общи постижения в подронването свободата на световните СМИ».
«Тръмп за разлика от совите предшественици последователно беше против СМИ и отказа публично да говори за свободата на пресата с такива репресивни лидери, като лидера на КНР Си Дзинпин, президента на Турция Реджеп Ердоган и лидера на Египет ас-Сиси», се казва в съобщението на организацията.
Според комитета, «властта в Китай, Сирия и Русия са подхванали термина «фалшиви новини».
«При администрацията на Тръмп Министерството на правосъдието в САЩ не успя да подкрепи защитата на източниците на журналистите, а Държавният департамент намали финансирането на международни организации, които помагат за укрепването на международните норми в подкрепа на свободата на словото», се подчертава в изявлението.
Както се отбелязва, доколкото Тръмп и другите западни държави не могат да окажат натиск върху най-репресивните лидери в света за подобряване на климата за свободата на пресата, броят на журналистите, което са в затворите, е достигнал рекордно ниво».

Тагове: ; ; ;