Президентът на компанията Adidas Каспър Рорщед е за смяна на политическия курс по отношение на Русия, съобщава немското издание  Frankfurter Allgemeine.

«Ние трябва да намерим начин да разрешим напрегнатите отношения с Русия», заяви главата на фирмата в разговор с журналисти от изданието.

«Този, който вярва, че чрез санкциите ние глобяваме само Русия, греши. Западът от тези мерки загуби много работни места. Политиката просто обича да премълчава този ефект», уверен е Рорщед.

Затова той е да се внесе ред в отношенията с Русия:
«Не можем с години да се отнасяме един към друг враждебно».

Според главата на компанията  Adidas, за конфликта със Запада е виновна не само Москва:
«Преди десет години Путин каза, че на нас ни е нужен свободен пазар от Португалия до Москва. Не е нужно да се приветства всичко, което прави президентът Путин, но е в интерес на Европа да се сближим с Русия».

На фона на многобройните световни кризи и конфликти ръководителят на концерна съветва европейските политици да намерят свои съюзници, вместо да се карат с всеки на тази планета, пише немското изданието.

Рорщед отрито изразява симпатията си «към путинската империя»:

«Познавам Русия от много години вече, чувствам близост с нея: харесва ми тази страна, хората ми харесват, считам, че в културно отношение руснаците са много по-близко до Европа, отколкото други».

Според прогнозите на главата на  Adidas, световният шампионат по футбол в Русия ще бъде прекрасно събитие.

Това мероприятие непременно ще се проведе успешно, «ще видим добре организирано световно първенство в Русия», счита Рорщед.

Той има пълно доверие в организаторските способности на руската страна.

«Те вече доказаха това при тестовото провеждане на Купата на конфедерациите. Идват ми на ум много държави, на които бих имал по-малко доверие при провеждането на такова крупно мероприятие».

На футболните фенове не им пречи президентът Путин и приписваните му нарушения на правата на човека, уверен е Рорщед.

«Болшинството футболни запалянковци се радват на предстоящия шампионат, те не мислят за Путин и голямата политика. Това се отнася до зрителите на Германия, както и за всички останали», заяви той.

«Предупреждавам ви да не проявявате нравствено високомерие и да не правите твърде прибързани изводи!», цитира главата на компанията Adidas Frankfurter Allgemeine.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/adidas-chef-rorsted-plaediert-fuer-annaeherung-an-putin-15376745.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;