Двайсет атентата са били осуетени във Франция през 2017 г. Това заяви френският вътрешен министър Жерар Колон в интервю за в. «Прогре», предаде Франс прес.
През ноември за последно министерството публикува данни в тази насока. Тогава те показваха осуетени през 2017 г. 13 атентата. Жерар Колон не навлезе в подробности за 7-те осуетени атентата, добавени към този списък.
«Трябва да бъдем бдителни навсякъде. Днес няма територия, за която можем да кажем, че рискът е несъществуващ», каза той.
Новината идва в момент, в който Франция си спомня за жертвите на атентат срещу редакцията на сатиричното издание «Шарли ебдо» и на нападението срещу еврейския супермаркет в Париж. Двете атаки станаха съответно на 7 и 9 януари 2015 г.
На 13 ноември същата година 130 души бяха убити в серия от атентати в Париж, извършени от последователи на Ислямска държава.
През 2017 г. за две атаки във Франция отговорност пое ИД — на 20 април на авенюто Шан-з-Елизе в Париж и на 1 октомври на гарата Сен Шарл в Марсилия. В тях загинаха 3 души, бта

Тагове: ;