Гърция може да приеме ново наименование на Република Македония, което да се изписва на македонски и да бъде за всеобщо използване по света. Идеята е на част от управляващите, твърдят гръцки медии.

Изданието «Нафтемборики» смята, че на срещата на 19 януари в Ню Йорк международният посредник по този спор Матю Нимиц се очаква да сложи на масата три алтернативни предложения за име на Бившата югорепублика: «Северна Македония», «Горна Македония» и «Нова Македония».

Според местни медии като най-вероятно ново име за разрешаването на дългогодишния спор между властите в Скопие и Атина се посочва — «Нова Македония».  Те твърдят, че тази позиция е била изразена от коалиционния партньор на премиера Алексис Ципрас — «Независими гърци» на Панос Каменос, уточнява БГНЕС.

В интервю за телевизия Алфа македонският премиер Зоран Заев заявява, че «следващата крачка ще бъде двете страни да оповестят новото име на държавата». За 19 януари международният посредник Матю Нимиц е насрочил среща на представители на Гърция и Македония по този спор.

«Сигурен съм, че ще стигнем до общоприемливо решение. Убеден съм, че има такова решение и следващата стъпка ще е то да бъде обявено на гръцките граждани от премиера Алексис Ципрас и от мен на гражданите на страната ми», посочва Заев.

Тагове: ; ; ; ; ; ;