Превод:

САЩ отделят особено внимание върху логистиката и инфраструктурата при планирането на настъпателните си операции в Европа.

Вашингтон се стреми да обезпечи със свои сили свободното движение през границите на европейските страни-членки на НАТО.

Това е необходимо за доставката на военна техника, артилерия и придвижването на личния състав.

През декември новият военен транспортен самолет на САЩ  C-130J Super Hercules пристигна в авиобазата «Рамщайн» в Германия, за да замени един от 14-те самолети  C-130J.

Новият самолет притежава подобрена авионика, той може да се похвали с повишена товароподемност и увеличена далечина на полета.

Излиза, че американските военни наистина се нуждаят от разширяване на възможностите на авиопревозването, при това се нуждаят от това сега.

ВВС на САЩ връщат в строя транспортните самолети C-5M Super Galaxy, което неотдавна бяха свалени от експлоатация в резултат на съкращаване на бюджета.

С-5 е най-големият авиолайнер, построен от САЩ.

Той може да превозва до 135 тона товар на разстояние повече от 5500 мили — това е разстоянието от базите на ВВС в щата Далеуеър до авиобазата «Инджирлик» в Турция.

Самолетът може да преодолее такова разстояние без дозареждане с гориво, а без товар дейността на полета се увеличива приблизително до 8 000 мили.

 

Автор: Питер Корзун, аналитик, Strategic Culture Foundation.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;