Бившия президент на СССР Михаил Горбачов призова лидерите на Русия и САЩ да регулират спора по повод споразумението за ядрено въоръжение, което бе подписано от него преди 30 години, съобщава
The Japan Times.
Той предупреди, че развалянето на това историческо споразумение може да доведе до крах на цялата международна система за разоръжаване.
«Сега задачата да се запази споразумението за разоръжаване е от най-важните», цитира изданието думите на 86-годишният Горбачов, който по време на управлението си подписа Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие.
Както отбелязва бившият лидер на СССР, международните споразумения за ядреното разоръжаване, такива като ДРСМД, СНВ-III или Договорът за неразпространение на ядреното оръжие, са част от единната архитектура, която може да рухне, ако един от нейните елементи бъде разрушен.
«Все още се надявам, че ръководителите на нашите страни (Русия и САЩ) имат достатъчно мъдрост, за да не допуснат това», заяви той.
«Призовавам президентите на САЩ и Русия лично да се заемат с проблема, да потвърдят намеренията си строго да спазват договора и да дадат указания на дипломатите и военните да решат тези проблеми», каза Горбачов.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.japantimes.co.jp/news/2018/01/07/world/gorbachev-urges-putin-trump-uphold-nuclear-arms-pact-set-stage-end-cold-war/#.WlIw1FVl9aQ
 

Тагове: ; ; ; ; ;