9 януари 2018-Нюз Фронт.

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заподозря в съдебния процес срещу директорът на турската банка Halkbank  Мехмет Хакан Атила нов опит за държавен преврат. Това съобщи турският президент пред парламентарната фракция на управляващата партия.

 

» Онези, които не успяха да извършат държавен преврат в страната ни на 15юли, сега се опитват да намерят други начини за да го извършат. Известният процес по делото Атила, който сега тече в Америка- това е адреса на политическата част от опита за преврат»,- каза Ердоган.

 

Атила беше арестиван в САЩ през март миналата година. Обвинението твърди, че той е бил в таен заговор с турско-иранският бизнесмен Реза Зараб, за да организира многомилионни трансакции в полза на Иран заобикаляйки американските санкции.

Зараб призна, че заради въпросната сделка е платил 50 милиона долара подкуп на министъра на финансите на Турция. Също така той е дал свидетелски показания срещу Ердоган, който по негови думи най-вероятно е знаел за заговора. Преди броени дни съдебните пристави признаха Атила за виновен, а присъдата трябва да бъде огласена на 11 април.

Разбира се, че подобни неща няма как да са по вкуса на Ердоган, който реагира достатъчно остро на обвиненията.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;