Какво застави общината в Аахен в Западна Германия безплатно да раздава йод в целия регион?

През септември властите на немския град стартираха превантивна програма аз два месеца за занижаване на страничните ефекти «в случай на атомна авария».

Решението е аналогично на това мвХоландия, която също раздава йод за защита на щитовидната жлеза при въздействието на радиация. Йодът е раздаден на три милиона граждани.

Тревогата на немците е предизвикана от двете АЕЦ в Доел и Тианже, които се намират в Белгия, но са много близко до границите на двете съседни държави. Двете АЕЦ са построени през 70-те години, но от известно време предизвикват безпокойство.

Решението на властите в Аахен последва няколко месеца след публикуването на научните изследвания и разследването относно условията на сигурност в двете белгийски АЕЦ.

Разобличението

Вече не една година научната общност си задава въпроси за причините за възникването на пукнатини в металните стени с дължина 20 сантиметра в двете АЕЦ.

В изследването на двама професори от знаменития университет в Льовен Рене Боонен и Ян Пирс се твърди, че представените пред Белгийската федерална агенция за контрол над атомната енергия официални обяснения, оправдаващи увеличаването на пукнатините, са неудовлетворителни от научна гледна точка.

Продължават да се появяват нови пукнатини, чийто размери се увеличават, а това може да предизвика атомна катастрофа.

При втората инспекция са били фиксирани 13047 пукнатини в АЕЦ в Доел и 3149 в Тианже, което е два пъти повече от показателите преди две години.

Най-големите пукнатини през 2014 година са били не по-големи от четири сантиметра, а сега са цели девет.

След продължително проучване Федералната агенция за контрола над атомната енергия обяви на сайта си, че ситуацията «около водородните флокени няма никакво развитие».

«Благодарение на белгийския отдел на «Гринпийс» Федералната агенция за контрол се наложи да публикува доклад, според който в сравнение с 2014 година са били фиксирани нови пукнатини, а останалите са се увеличили».

Според Богертс — който по въпроса оспорва официалната версия на белгийските власти, които многократно твърдят, че става дума за по-рано съществуващи пукнатини, подобно увеличаване на пукнатините може да се обясни «сам с ръста им по време на работата на АЕЦ».

Тази теория предизвиква още по-голяма тревога, защото след всяка инспекция реакторите са получавали разрешение да продължат работата си.

Федералната агенция не дава отговори и разяснения по въпроса.

Ако всички пукнатини се съединят, може да започне изтичане на материал вътре в реактора, което ще доведе до невъобразими последствия.

АЕЦ в Доел е построена в периферията на град Антверпен, т.е. в гъсто населено място, в което живеят стотици хиляди хора.

На няколко километра от реакторите се намира огромно пристанище с нефтохимическо производство, едно от най-големите в Европа, което е точно до АЕЦ.

Според група еколози и учени, това е истинска бомба с часовников механизъм в самото сърце на Европа.

Това предизвиква тревогата на холандците и немците, а също и сред голям брой белгийци.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;