Автор: Газанфар Али Гeуол, аналитик, Asia Times.

Какви ще са последствията от политиката на Тръмп?
През юни изследването на центъра Pew показа, че образът на САЩ на международната арена е силно пострадал.

Неотдавна Ли Син Лунг, премиерът на Сингапур, зададе много актуален въпрос, когато Вашингтон напусна Транс-Тихоокеанското партньорство:
«Кой вече може да вярва на САЩ?».

В интервю за списание «Тайм» Ли предсказа, че неспособността на Вашингтон да ратифицира Партньорството ще намали влиянието на САЩ в региона.

Точно в това е и проблемът: нежеланието на САЩ да изпълнят своите международни ангажименти и неспособността им да възстановят доверието сред своите партньори и съюзници. Всичко това води страната до изолация.

Срещата на G7 през май беше още един от епизодите на рязко снижаване на доверието към САЩ.

След срещата се съобщи за многобройни разминавания в мнението между Тръмп и европейските лидери.

Те изразиха своята загриженост и разкритикуваха търговската политика на САЩ, а също напускането на Парижкото споразумение за климата.

Събитията доведоха до неопределеност в отношенията и поставиха под въпрос дългосрочното партньорство между САЩ и европейските страни.

Вероятно целите на Тръмп са благородни — възраждане величието на САЩ, но неговите инструменти и съждения са погрешни: Тръмп реши, че е по-правилно да разчита на военната мощ, заплахите и политиката на принудата.

Ако неговият политически курс не се промени, не се изненадвайте, ако САЩ повторят съдбата на СССР.

САЩ отдавна са известни като самопровъзгласили се защитници на свободата, ценностите на демокрацията и правата на човека по целия свят.

Но сега, когато не са привърженици вече на глобализацията, а и никога не са изповядвали интернационализма, САЩ обърнаха гръб на своите традиционни ценности.

Това принуждава политиците на другите държави да считат, че вече могат да минат и без САЩ.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;