Френският президент Еманюел Макрон започна тази сутрин посещението си в Китай от древната столица Сиан — отправна точка по Пътя на коприната, с което засвидетелства подкрепата си за китайския проект «Новите пътища на коприната» през Евразия, предаде Франс прес.
След като пристигна в 8,30 часа местно време, Макрон ще посвети първата сутрин от визитата си на няколко емблематични места за търговския път, свързвал в продължение на векове Китай и Европа.
В Сиан френският президент ще произнесе «рамкова реч» за бъдещето на френско-китайските отношения пред 1000 души.
След като разгледа известната глинена армия на първият император, Макрон ще посети Голямата пагода на дивата гъска. В този храм през 7-ми век монахът Сюанцзан донася от Индия будистки ръкописи. Държавният глава ще види също Голямата джамия в Сиан — мюсюлмански храм в китайски стил, който свидетелства за културното отваряне, дошло с идването на арабските търговци от Близкия изток по Пътя на коприната.
По-късно Макрон ще отпътува за Пекин, където ще остане до сряда.
Придружен от съпругата си Брижит, тази вечер президентът ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин и съпругата му преди частна вечеря.
Макрон смята да подари на своя домакин кон от кавалерията на френската Републиканска гвардия в отговор на любимата на китайските ръководители «дипломация на пандите».
За утре са планирани по-официални прояви. Програмата на френския президент предвижда посещение в Забранения град, среща с председателя на парламента и с премиера, подписване на споразумения и търговски договори и огласяване на обща декларация по време на вечеря в Двореца на народа.
Това първо посещение на Макрон в Азия бележи нов етап за дипломацията му, съсредоточена досега върху Европа и Африка. Макрон иска да направи Си Цзинпин свой съюзник в множество области: околната среда, борбата с тероризма, подкрепата за силите на Г-5 в Сахел и в развиването на енергетика от възобновяеми източници в Африка, бта

Тагове: ; ; ; ;