Концепцията на руските системи за военни действия срещу блока НАТО е отчасти наследствена стратегия от СССР.

Според нея, с мощните ударни бронетанковите войски трябва да завземат цялата териториална Европа за 10 дена, създавайки с това фронтовата линия със САЩ в района на Ла Манша.

Съответно, за тази стратегия е необходим феноменален брой танкове, които в плътна линия от северните Скандинавски страни до южна Италия ще трябва да се разположат в Европа.

Днес руската военна доктрина се е променила в полза на провеждането на спецоперации с използването на високотехнологично въоръжение.

За целта активно се разработва хиперзвуково оръжие, което може да долети до която и да е точка на планетата за броени секунди.

Российский танк Т-14 "Армата", Фото: Vitaly V. Kuzmin - http://www.vitalykuzmin.net/Military/Rehearsal-in-Alabino-05April2017
Руският танк Т-14 «Армата»
Но любовта към танковите войски в Русия не е изчезнала. В момента на въоръжение в армията на Русия има около 15 хиляди машини от този клас.
Броят на танковете на Русия е по-голям от този на САЩ и НАТО (29 държави в Европа) взети заедно.
Именно затова военните маневри в западната част на Русия така силно тревожат Запада.
Броят на танковете по държави: 

Част от консервативните немски военни считат, че разпалването на конфликта с Русия ще бъде фатален за Европа, защото именно там ще се проведат основните сражения. От това имат изгода само САЩ, които са зад океана, считат експертите.

Според Фридрих Щерн, САЩ никога не са воювали на своя земя и не разбират какъв курс поемат.

«Танковете, насочени срещу Русия — това е голяма грешка. Русия е нашият най-голям съсед, който преобрази армията си до неузнаваемост в последните години. Тази армия е налице, тя е факт и няма как да се изпари. Ние трябва да се съобразим с това.

Ние трябва да признаем интересите на Русия и да седнем на масата на преговорите», отбелязва експертът.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;