Президентът на Турция Реджеп Ердоган фактически се самопокани в България, това в ефира на телевизия bTV заяви екс-генералният консул на страната ни в Одрин Георги Димов.

Според неговата прогноза, посещението на турския президент задължително ще се случи по време на европредседателсвото ни.

Така бившият ни генерален консул в Одрин коментира широко популяризираното откриване на реставрирания православен храм «Свети Стефан», намиращ се на Златния рог в Истанбул. На откриването присъстваха премиерът на България Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. Там бяха редица български министри, както и посланикът на страната ни Надежда Нейнски.

«Българските дипломати винаги са имали стремеж към добри отношения със съседна Турция. Но, все пак, нека не забравяме и не изтриваме от паметта си кой управлява Турция днес — съседката ни се управлява от ислямистки национализъм», каза екс-посланикът Димов.

Той акцентира в изложението си още, че реставрацията на православния храм «Свети Стефан» в Истанбул е дело и плод на дългогодишната работа на родната дипломация въобще, е не е плод от дейността на дипломацията на премиера Борисов.

Екс-генералният консул на България в Одрин добави, че в периода 2004-2008 години са били реставрирани две църкви в Одрин, които впоследствие са били преосветени. Тогава също присъствали премиери на България.

Дипломат Димов попита и следното: «Защо църквата «Свети Стефан» не беше открита на 27 декември, на Стафановден?»

«На 5 януари президентът на Турция Ердоган се срещна с президента на Франция Еманюел Макрон, на 6 януари тази година външният министър на Турция се срещна с външния министър на Германия.

Преди това в публичното пространство се говореше на висок глас, че Турция задължително трябва да влезе в Европейския съюз. А след тези две срещи българският премиер каза, че ще продължим да говорим за диалог с Турция, но не и за членство в Европейския съюз», допълни бившият дипломат в Одрин Георги Димов.

 

 

 

 

 

 

В Турция има извънредно положение. Все още отиването там е въпрос на лична преценка, защото държавата не може да осигури пълна консулска защита, каза още той.

Тагове: ; ; ; ; ; ;