Азиатският аналитик Газанфар Али Геуол сравни Тръмп с Горбачов.

Представяме ви част от преведената статия  «How Trump is the Gorbachev of the United States» («Доналд Тръмп — американският Михаил Горбачов»), публикувана в хонкогското обществено-политическо издание  Asia Times.

Към края на 20-ти век Съветската империя се сблъска с множество проблеми.

В същото време Михаил Горбачов, имащ светоглед, който кардинално се различаваше от възгледите на своите предшественици, пое ръководството на СССР.

Той предложи двойната политика на гласност и перестройка, която рязко контрастираше със съветската култура и социално-политическата система.

Тази политика предизвика изненада сред партньорите на СССР, особено в Китай, дори доведе двете страни до конфронтация.

Имайки намерението отново да постигне процъфтяването на СССР, Горбачов деконструира самата тъкан на съветската империя и ускори нейното рухване.

В същия горбачовски маниер настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп бързо води страната си към провал.

Два паралела между лидерите са особено ярки.

Първо. Горбачов проведе политически реформи, несъвместими със съветската система и култура, с това подрони самата база на съветската империя. Със същия маниер Тръмп лансира своите политически инициативи, както вътре в страната, така и зад граница едва ли могат да се нарекат съответстващи на либералните ценности на САЩ.

Второ. Представяйки пред света своите политически възгледи, Горбачов се размина със съюзниците на страната си и дори влезе в конфронтация с тях. Точно така Тръмп дистанцира САЩ от своите съюзници и партньори, при това до такава степен, която по-рано беше просто немислимо.

Неговото неотдавнашно решение да прехвърли посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим е само един от примерите.

Независимо от предупрежденията и заплахите, светът му се противопостави и съответно се изправи срещу САЩ.

Във връзка с това решение на американския лидер беше проведена извънредна сесия на ООН. Болшинството страни осъдиха действията на американското ръководство, в отговор на това Тръмп и постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли прибегнаха до заплахи и предупреждения, за да се опитат да заставят другите държави да застанат на тяхна страна.

Но дори постоянните приятели на САЩ, такива като Великобритания, Египет и Индия, не промениха позициите си.

Известният политически експерт Фарид Закария нарече действията на американския президент необмислено политическо действие.

Рейтингът на Тръмп падна до 35 %…

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;