Палатата на представителите на Конгреса в САЩ със значително болшинство гласове подкрепи санкциите срещу Русия. Конгресът иска да накаже Москва за предполагаемата намеса в изборите, отбелязва Financial Times.

Европейците подчертават, че наказателните меки ще ударят по техните проекти в газовата, енергийната и други сфери – вредите са в размер на милиорди евро.

Подкрепата на антируските санкции от Палатата на представителите на САЩ подчертава гнева на Капитолийския хълм и сремежа на Конгреса да накаже Москва за предполгаемата намеса в президентските избори през 2016 г, отбелязва The Financial Times.

Освен Москва, санкционните мерки засягат Иран и КНДР.

“Не бива да недооценяваме тези мащабни заплахи за нашата национална сигурност от страна на Иран, Русия и Северна Корея. Тези злостни играчи отдавна се опитват да разбият стабилността на САЩ и да нарушат глобалната стабилност”, подчерта спикерът на Палатата на представителите, републиканецът Пол Райън.

“Целта на нашата работа в Конгреса е да ги привлечем към отговорност. Законопроектът, който ние току-що приехме, и който е подкрепен в болшинството си от двете партии, е един от най-обширните пакети за санкции в историята. Той затяга винтовете на нашите най-опасни противници, за да позволи на американците да останат в безопасност”, добави той.

Но в Европа се надигна остра критика, защото законопроектът удря еворепейските компании, сред които Shell, Eni и BP, защото те работят по стратегическите проекти с участието на руски компании, отбелязва изданието.

Вредата, която ще понесат проектите в газовата  и инфраструктурни сфери, е в размер на милиарди евро, предуреждават европейските аналитици.

Брюксел вече обеща “да активизира всички дипломатически канали”, за да убеди законодателите да смекчат законопроекта.

Белият дом е обезпокоен от това, че този законопрект ще занижи възможностите на Тръмп да води преговри с Москва, подчертава изданието.

ФБР както и преди води разследване върху връзките на длъжностни лица от екипа на Тръмп с Кремъл.

Американският президент на свой ред продължава да критикува т.нар. “лов на вещици”, резюмира FT.

Превод и редакция: Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;