Преди дни в Лондон се срещнах с един нигериец, който накратко изрази реакцията на голяма част от света към Съединените щати в наши дни. „ Страната ви се е побъркала“, каза той със смесица от възмущение и развеселяване. „ Аз съм от Африка. Познавам лудостта, но никога не съм мислил, че ще видя това в Америка.»

По-тъжно отношение дойде от млада ирландка, която срещнах в Дъблин, която отишла в Колумбийския университет, основала социално предприятие и живее в Ню Йорк в продължение на девет години. «Дойдох да разбера, че като европеец имам много различни ценности от Америка днес», каза тя. «Разбрах, че трябва да се върна в Европа, някъде в Европа, да живея и да създам семейство».

И преди светът е преживявал пристъпи на антиамериканизъм. Но това, което сега се усеща, е много различно. Първо, има огромен шок от това, което се случва, странната кандидатура на Доналд Тръмп, която беше последвана от напълно хаотично президентство. Хаосът е толкова трескав, че един ревнив републиканец — Карл Роув — описва президента като «отмъстителен, импулсивен и късоглед» и публичното му порицание към главния прокурор Джеф Сешънс като «несправедливо, неоправдано, непочтено и глупаво». Кенет Стар, великият инквизитор на президента Бил Клинтън, отиде още по-далече, наричайки сегашното отношение на Тръмп към Сешънс «един от най-жестоките и дълбоко погрешни курсове на президентско поведение, което съм виждал през петте десетилетия в и около столицата на държавата».

Но има и друг аспект на спада на репутацията на Америка. Според скорошно проучване на Pew Research Center в 37 страни, хората по света все повече вярват, че могат да се справят без Америка. Президентството на Тръмп прави Съединените щати нещо по-лошо от това, от което се страхуват или осмиват. Те се превръщат в ирелевантни.

Най-очарователното откритие в проучването на Pew не е, че Тръмп е дълбоко непопулярен (22 процента имат доверие в него, в сравнение с 64 процента, които имаха доверие в Барак Обама в края на неговото президентство). Това можеше да се очаква — но има алтернативи. По въпроса за доверието в различни лидери да вземат правилното решение по отношение на световните дела, китайският Си Цзинпин и руският Владимир Путин получиха малко по-високи оценки от Тръмп. Но германският канцлер Ангела Меркел получи почти двойно повече подкрепа от Тръмп (дори в Съединените щати повече от анкетираните изразиха повече доверие в Меркел, отколкото в Тръмп). Това говори много за Тръмп, но говори и за репутацията на Меркел и докъде стигна Германия от 1945 г. насам.

Тръмп успя да направи нещо, което Путин не можа. Той обедини Европа. Тъй като континентът е изправен пред предизвикателствата на Тръмп, Брекзит и популизъм, се случи нещо смешно. Подкрепата за Европа сред жителите й се е увеличила и са в ход плановете за по-задълбочена европейска интеграция. Ако администрацията на Тръмп продължи, както обеща, и инициира протекционистки мерки срещу Европа, укрепването на континента ще се засили. Под комбинираното ръководство на Меркел и новия френски президент Еманюел Макрон, Европа ще приеме по-активна глобална програма. Нейната икономика се е възстановила и сега расте все по-бързо от тази на САЩ.

В северната част на Америка министърът на външните работи на Канада неотдавна говори по приятелски и премерен начин, като отбеляза, че Съединените щати явно са сигнализирали, че вече не са склонни да понасят бремето на световното лидерство, оставяйки страни като Канада да се придържат към основаната на правила международна система, свободната търговия и правата на човека. В южната част на Америка Мексико е изоставило всички планове за сътрудничество с администрацията на Тръмп. Рейтингът на Тръмп в Мексико е 5%, най-ниският от всички държави, участващи в проучването на Pew.

Ръководството на Китай започна да се възползва от реториката и външната политика на Тръмп от самото начало, като обяви, че е щастливо да играе ролята на главен поощрител на търговията и инвестициите по света, сключвайки сделки с държави от Латинска Америка до Африка и Централна Азия. Според проучването на Pew седем от 10 европейски държави вярват, че Китай е водещата световна икономическа сила, а не САЩ.

Най-ужасяващата от констатациите на Pew е, че спадът по отношение на Америка надминава този на Тръмп. Шестдесет и четири процента от анкетираните изразиха положително мнение за Съединените щати в края на президентството на Обама. Сега показателят е паднал до 49%. Дори когато външната политика на САЩ беше непопулярна, хората по света все още вярваха в Америка — мястото, идеята. Това е по-малко валидно днес.

През 2008 г. написах книга за появяващия се «Постамерикански свят», която, отбелязах в началото, не беше за упадъка на Америка, а за надигането на останалия свят. На фона на тесногръдието, неспособността и пълния безпорядък на президентството на Тръмп, постамериканският свят се развива много по-бързо, отколкото очаквах.

Фарид Закария, в. „Вашингтон пост“.

Вашингтон / САЩ/Поглед

Тагове: ; ; ; ;