Европейският съюз възнамерява ежегодно да изисква от Русия 1,39 милиарда евро заради ограниченията за внос на свинско месо, предава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Исканата от Брюксел компенсация се базира на общата стойност на експорта на свинско от ЕС за Русия през 2013 г. Планира се размерът на глобата да се повишава всяка година с 15%. Световната търговска организация е изпратила в арбитражния съд иска за намерението на Евросъюза да изисква всяка година от Русия 1,39 млрд.евро заради ограниченията за внос на свинско, уточнява РИА Новости.

Според източници на изданието „Политико“ арбитражният процес ще реши дали искът за финансови компенсации от Русия е справедлив. След това при положително решение съдът ще се произнесе по възможността мярката да бъде приложена по отношение на Русия. През 2016 СТО постанови, че Русия е въвела „неправомерна“ забрана за внос на свинско от ЕС и че тази стъпка е нанесла тежък удар на фермерите в Дания, Германия и Холандия. „Политико“ отбелязва, че санкциите са дали възможност на Русия да увеличи своето производство на свинско месо, след като конкуренцията на чуждите вносители на пазара е изчезнала

Тагове: ; ; ; ;