Русия е «най-голямата опасност» за Швеция относно «чуждестранната намеса», това заяви в интервю за  BBC

ръководителят на Службата за държавна сигурност на Швеция Андерс Торнберг.

Според експерта, «сплашването, кибератаките и фалшивите новини» от страна на Москва са предизвикани от плановете на Стокхолм да влезе в НАТО, отбелязва ВВС.

Самая большая угроза, это Россия

«Швеция стана цел на атаките на Русия, защото страната реши да влиза в НАТО, пише журналистът от ВВС Гордън Корър.

Преди три години руска подводница беше в шведски води, казва той. Според експерта, това е била част от плана за сплашване, шпионаж и намеса».

Както отбелязва Торнберг, особена тревога в него предизвиква «решимостта на Русия да рискува и в дългосрочна перспектива».

Пример за дезинформация, според него, е писмото за военните сделки с Украйна с фалшифициран подпис на министъра на отбраната или фалшивата новина за това, че бившият министър е организирал група за борба с евроскептиците.

Целта на дезинформацията била да се създаде разкол и да се занижи нивото на доверие и надеждност в обществото.

Заедно с Русия с «шпионаж и кибератаки» срещу Швеция се занимавал и Китай, подчертава Торберг.

Шведското общество се опитвало да се бори с «дезинформацията», например, шведските СМИ извършват независима проверка на фактите, а правителството имало намерение да обучи децата в училищата сами за различават «фалшивите новини».

«Нашия първи пост в Туитър звучи така: «Ние сме в Туитър от съображения за сигурност. Следвайте ни, защото ние следваме вас», завършва шведският чиновник.

Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Тагове: ; ; ; ;