Американският есминец „Карни“ стана първият кораб от Военноморските сили на САЩ, който влезе в Черно море през 2018 година, съобщава украинското издание „Думская“, предава РИА Новости, цитирана от «Фокус».

По-рано този кораб посети Украйна в рамките на ученията „Сий Брийз 2017“ през юли миналата година. Тогава на борда му даже се качи президентът на страната Петро Порошенко. Този път, както изглежда, есминецът отново ще хвърли котва в Одеса, пише изданието.

Фотография на кораба, плаващ край бреговете на Турция, беше публикувана от турския „Туитър“ акаунт Yoruk Isik, в който се публикуват данни за движението на военни кораби през Босфора.
Ескадрените миноносци тип „Арли Берк“, към които се отнася и „Карни“, имат на въоръжение две пускови установки системи Aegis, които позволяват пренасянето на до 56 крилати ракети „Томахоук“, снабдени с ядрени бойни глави.

Освен това, на борда на кораба е поместен хеликоптер SH-60 Seahawk. Екипажът на есминците от този тип е съставен от 337 души.

Разрушителите — според руската класификация на бойните кораби – ескадрен миноносец или есминец, са многоцелеви, бърз и маневрен боен кораб, предназначен за борба с торпедни катери, подводници, самолети, за отбрана и ескорт на съединения от кораби и конвои.

Също така се използват за разузнаване, патрулиране, артилерийска поддръжка при десантни операции и за поставяне на минни заграждения.

Тагове: ; ; ; ; ; ;