Огласеното от главата на външната политика на Германия Зигмар Габриел предложение за разполагането в Донбас на «реална миротворческа мисия» е пореднияj опит да се заобиколят условията на минските споразумения и да се установи военен контрол чрез въоръжени сили на чужди държави над цялата територия на Донбас, счита професорът от РДН Юрий Почта.

Според политолога, такива предложения са опит да се реализира в Донбас «югославският сценарий», но Русия може да блокира това в Съвета за сигурност на ООН.

«Предложението за въоръжение и мисия на ОССЕ по цялата територия на Донбас е опит да се заобиколят минските споразумения и да се поставят републиките под въоръжения контрол на чуждестранни войски, за да се даде по този начин на Киев възможност да се въведе там ред по силов път, — подчерта политологът.

Разбира се, Русия няма да подкрепи това предложение на Зигмар Габриел и ще наложи вето».

Според Почта, основата цел на изявлението на Габриел е опит да се припомни, че Германия  продължава да е активен участник в политическия процес по регулирането на конфликта в Донбас.

Всяка, дори най-непродуктивната инициатива на Берлин се чува, тя създава информационен повод и последваща дискусия», отбеляза професорът в разговор с ФБА «Экономика сегодня».

Предложението за въвеждането на пълномащабен въоръжен контрол в Донбас от страна на чуждестранни миротворчески сили бе сравнено от Почта с «югославския сценарий», при който миротворческите сили по никакъв начин не съдействаха за занижаване нивото на междунационалното и военно насилие, а точно обратното — «затваряха си очите, когато косоварите и или хърватите разрушаваха, завземаха територии, опожаряваха и етнически прочистваха земята.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;