Китай започна изграждането на своя трети самолетоносач в корабостроителния завод в Шанхай, съобщава вестник  South China Morning Post,

позовавайки се на военни източници.

Китай се опитва да създаде флот, който може да действа в просторите на Световния океан, за да гарантира сигурността си, но в момента на въоръжение в китайските ВМС е само самолетоносачът «Ляонин», създаден на базата на съветския крайцер «Варяг».

През април миналата година Китай създаде своя втори самолетоносач, който се превърна в първия кораб от подобен клас собствено производство. Очаква се, че той ще бъде въведен в експлоатация през тази година.

Според източника, корабостроителното предприятие  Shanghai Jiangnan Shipyard Group е получило одобрението на законодателния орган на страната — Общокитайското събрание на народните представителите през март миналата година.

«Заводът все още работи над корпуса на кораба, това ще отнеме около две години, както се очаква», съобщи източникът.

Както се отбелязва, на този етап е твърде рано да се говори за това, кога третият самолетоносач ще бъде пуснат на вода.

По-рано изданието съобщи, че новият самолетоносач може да бъде създаден до 2021 година и ще бъде снабден с парови катапулти вместо трамплини на лятната палуба.

След завършването на изграждането ще са нужни няколко години, за да може новият самолетоносач да бъде приет на въоръжение, защото за подготовката на пилотите за изтребителите ще са нужни две-три години.

Първият китайски самолетоносач «Лаонин» бе построен на базата на закупения от Украйна през 1998 година недостроен съветски крайцер «Варяг». Работата по неговото превръщане в самолетоносач-крайцер започна в корабостроителния завод в китайския град Далян през 2005 година.

Първите морски изпитания на «Ляонин» преминаха през август 2011 година. В състава на ВМС на Китай самолетоносачът влезе през септември 2012 година, а през ноември 2012 година бе обявено за успешните изпитания по кацането на изтребителя J-15 на палубата на самолетоносача.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;