Главата на Чечня Рамзан Кадиров разкритикува изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за намерението му да окаже подкрепа на участниците в протестните акции в Иран в «подходящо време».

«Доналд Тръмп заяви за намеренията си САЩ да окаже на участниците в протестните акции в Иран чувствителна подкрепа, когато настъпи подходящото време….Подготвят «троянски кон» за Иран!», написа Кадиров в четвъртък на страницата си в  Twitter.

 Главата на Чечня припомни, че «по-рано подобна помощ са получили народите на Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, Сърбия, Виетнам и други».

Преди това Кадиров, коментирайки събития в Иран, свърза блокирането му в социалните мрежи с критиката спрямо действията на САЩ в ислямския свят. Според него, на Съединените Щати не им харесва, че той изразява своето мнение за действията на Вашингтон в страните от ислямския свят.

Участники демонстрации в поддержку правительства Ирана в городе Ахваз. 3 января 2017
В големите градове на Иран, сред които Техеран, Мешхед, Исфахан и Решт, от 28 декември започнаха масови протестни акции. Президентът на страната Хасан Роухани заяви, че недоволството на гражданите е предизвикано от вътрешните проблеми, но и е резултат от подстрекателство от други държави.
По данни на СМИ, жертви на безредиците са станали не по-малко от 20 човека, около 450 са задържани.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази уважението си към народа на Иран и обеща да окаже помощ «в подходящото време».

По-рано бе съобщено, че секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани е заявил, че протестните акции в Иран се провеждат в рамките на «опосредствената война», която водят с Техеран редица страни, съобщи агенция  Tasnim.

Протест на территории Тегеранского университета, Иран. Архивное фото
 Шамхани отбеляза, че зад протестите в страната стоят САЩ, Великобритания и Саудитска Арабия.

Според него, те ръководят кампаниите в социалните мрежи, които въздействат върху провеждането на протестните акции.

«На базата на нашия анализ, около 27 % от новите хаштагове, насочени срещу Иран, са разработени от саудитското правителство», каза секретарят на Висшия съвет на националната сигурност на Иран.

Той подчерта, че протестите «ще приключат след няколко дена».

Иранские студенты во время протестов в Тегеране. 30 декабря 2017
 В големите градове на Иран, сред които Техеран, Мешхед, Исфахан и Решт, от 28 декември се провеждат масови акции на социален протест.

Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че протестите са предизвикани от вътрешни проблеми в страната, а също в резултат подстрекателство от страна на други държави.

По данни на иранските СМИ, жертви на протестите са станали 20 човека.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира антиправителствените протести в Иран.
«Има много съобщения за мирни протести на ирански граждани в резултат на корупцията на режима и прахосването на националното им богатство с цел финансирането на тероризма зад граница. Иранското правителство трябва да уважава правата на своите хора, включително правото им на самооцеляване. Светът гледа!», написа Тръмп на страницата си в Туитър. 

Many reports of peaceful protests by Iranian citizens fed up with regime’s corruption & its squandering of the nation’s wealth to fund terrorism abroad. Iranian govt should respect their people’s rights, including right to express themselves. The world is watching! 

По-рано СМИ съобщиха за антиправителствени протести срещу икономическата политика на властта в редица градове на Иран.

През 2017 година Тръмп нееднократно обвинява иранските власти в подкрепата на тероризма.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;