Политологът Семьон Уралов е сигурен, че протестите в Иран могат да повлияят върху «Новия път на коприната».

Това той написа във Facebook.

«Не може да си съсед с такова химерично явление като ИДИЛ и да не станеш обект на вируса на шейтан-майдана. Но основният удар е по Китай — Персия е ключов елемент от Новия път на коприната чрез Средна Азия. Сухопътният транзит в Евразия. Това е основният залог в играта», отбеляза експертът.
По-рано от Иран заявиха, че зад инициирането на протестните настроения в страната стоят външни сили.
Както подчерта секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани, протестните акции в Ислямската Република са част от войната, която водят САЩ, Великобритания и Саудитска Арабия срещу страната.
«На базата на нашия анализ около 27 % от новите хаштагове, насочени срещу Иран, са разработени от саудитското правителство», каза Шамхани.
Според него, тези страни имат за цел да замразят развитието на Иран.
Протестите, според Шахмани, вече са завършили.
Смутът в страната е ликвидиран, съобщи вчера властите в Иран.По-рано бе съобщено, че Командващият иранския Корпус на стражите на ислямската революция Мохамад Али Джафари заяви, че смутът от 2017 година в страната е завършен безуспешно за демонстрантите — предаде думите му информационният портал на КСИР.

«Обявявам края на смута от 2017 година…Броят на протестиращите беше малък и не надвиши общо в Иран 15 хиляди човека», заяви Джаафари.

Той обвини Вашингтон, Тел Авив и Ер Рияд в даване заповед на групировката ИДИЛ да проникне на територията на Иран.

«САЩ, Израел и Саудитска Арабия дадоха заповед на ИДИЛ да влезе на територията на Иран за извършване на подривна дейност», заяви Джаафари.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;