През 1983 година Роналд Рейгън нарече СССР «империята на злото», опасявайки се от ръста на силата на съветската държава и заплахата, която тя представляваше за света, пише изданието.

Както твърди USA Today, историята се повтаря.

«Настояща Русия — това е бледа версия на комунистическия режим, който окончателно се разпадна пред 1991 година. Но руският президент Путин, който, както е известно, бе разстроен от това събитие, се стреми частично да върне на страната минала сила», считат журналистите от изданието.

Така, опитвайки се да върне на Русия миналото величие, той създава беззакония на международната арена, според твърденията на авторите на статията.

В качеството си на потвърждение на гледаната си точка те припомнят за «нахлуването» на Русия в Грузия и Украйна, за «незаконната анексия на Крим, за «зверствата» на руската армия в Сирия.

Освен това, според тях, «Путин е поръчал кибератаки и пропагандна кампания», за да окаже въздействие върху американските избори и да подрони вярата на народа в американския демократичен процес.

И накрая, изданието обвинява Русия в продажбата на оръжие на Талибаните и на нефт на Северна Корея, както и в предоставяне на убежище на киберпрестъпници, както и в това, че руските изтребители притискат американските самолети, а подводниците на Кремъл плуват подозрително близко до най-важните комуникационни линии под водата в Атлантика.

Освен всичко друго, Путин уж работи над това, да фалшифицира предстоящите избори в Русия в своя полза, пише изданието.

Отговорът на администрацията на Тръмп на всички тези действия, според журналистите от изданието, е «шизофреничен».

Било взето решение за доставката на противотанкови въоръжения за Украйна. Но това противоречи на стремежа на Тръмп да умиротвори Путин, пишат журналистите.

Например, редакционната колегия на  USA Today обвинява администрацията в това, че тя твърде бавно е въвела новите санкции срещу Русия, че Тръмп така и не е предизвикал среща на кабинета на министрите по намесата на Русия в президентските избори.

«Както се знае, Рейгън през 1983 година призова своите слушатели «да бъда внимателни със съблазънта да се игнорират фактите от историята и агресивните импулси на империята на злото».

35 години след това тези думи отново си струва да си ги припомним», пише USA Today.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.usatoday.com/story/opinion/2018/01/01/russia-evil-empire-again-editorials-debates/988275001/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;