Разузнавателните служби на САЩ са дали на Израел зелена светлина да ликвидират високопоставен ирански генерал, който се занимавал с координацията на военните операция в Ливан, Сирия и Ирак, пише  The Times of Israel, позовавайки се на кувейтски СМИ.

В последните 20 години Касем Сюлеймани командва силите «Кудс» — подразделение на Корпуса на стражите на ислямската революция, които се занимават с военни и секретни операции зад граница.

Сюлеймани, както отбелязва изданието, е ключова фигура, която подкрепя президента на Сирия Башар Асад в усилията му да завземе градовете от въстаническите групировки в рамките на настоящата гражданска война.

Освен това, той оказва и военна помощ на групировките «Хизбулла» и ХАМАС.

И двете организации са признати от Израел за терористични, пише изданието.

По данни на източниците, израелците са били съвсем близо до ликвидирането на Сюлеймани преди три години, но американците са решили да спрат съюзниците си.

Това се случило при администрацията на Обама, която била толкова концентрирана около ядрената сделка с Иран, че си затворила очите за дейността на «терористичните организации».

Независимо от това, не било съвсем ясно, взел ли е Вашингтон това решение, стремейки се да обезпечи успеха на сделката си с Техеран.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.timesofisrael.com/report-us-gives-israel-go-ahead-to-kill-powerful-iranian-general/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;