Огромен брой иранци в  провинциите Лурестан, Хузестан, Илам, Ком, Керманшах, Голестан и Маркази излязоха по улиците, за да протестират срещу неотдавнашните размирици в някои градове на страната, те осъдиха насилието. Това се съобщава агенция IRNA.

Иранците издигат лозунги в подкрепа на Висшия лидер на Ислямската революция Аятолах Али Хаменей и срещу избухването на насилие. Те подчертаха необходимостта от изпълнение на законните искания на иранския народ.

Най-малко 20 души загинаха по време на уличните протести, започнали от 28 декември в различни градове на Иран. Причините за протестите бяха икономическата ситуация, корупцията, високите цени и безработицата в страната. Някои опортюнисти обаче се опитаха да злоупотребят с неотдавнашните събития, да навредят на публичната собственост и да нарушат правата на иранския народ.

По-рано иранският президент Хасан Рухани заяви, че протестите са причинени от вътрешни проблеми в страната, както и от подбуждане от други страни. В същото време Белият дом официално подкрепи протестиращите, а американският президент Доналд Тръмп заяви, че е дошло времето за промяна.

Рухани също обеща да засили работата по решаване на икономически проблеми.

«Правителството ще удвои усилията си за справяне с безработицата, замърсяването на въздуха и инфлацията», каза той.

Тагове: ;