Макрон

Френският президент Еманюел Макрон призова да се води постоянен диалог с Иран и заяви, че страни като САЩ, Израел и Саудитска Арабия, които критикуват иранското ядрено споразумение, «с изказванията си ще ни вкарат във война с Иран», предаде Франс прес.
Все така решен да посети Техеран въпреки анулирането на подготвителната визита, която трябваше да направи в петък външният му министър Жан-Ив Льо Дриан, президентът заяви, че трябва «да се увеличи международният натиск над Иран, но не и да се прекъсват разговорите».
«Иначе това, което става е, че тихомълком наново се изгражда една «ос на злото». Виждаме официалните изказвания на САЩ, Израел и Саудитска Арабия, които са наши съюзници в много отношения. Такива изказвания могат да ни вкарат във война с Иран. Много е важно ние да съхраним баланса в тази ситуация», каза Макрон.
«Нужна е регионална стратегия за ограничаване на иранските действия в региона. Ако обаче прекъснем всякакви разговори има риск да се стигне до елементи от изключително брутален конфликт», каза френският президент.
Предварително условие за посещение в Техеран е «да се завърне спокойствието и да спазват свободите», каза Макрон и отбеляза, че «нищо не може да се обмисля» в сегашната ситуация.
Вчера командващият Гвардейците на иранската революция Мохамад Али Джафари обяви края на протестното движение в Иран, което започна на 28 декември срещу икономическите проблеми и властите. В съпътствалите го прояви на насилие бяха убити 21 души, предимно демонстранти, а стотици бяха арестувани, бта

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;