Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула Хасан Насралла заяви, че надеждите на президента на САЩ Доналд Тръмп за протестното движение в Иран ще бъдат разочаровани, предаде Франс прес.
Тръмп подкрепи протестите в Иран от последните дни, а в един от туитовете си изрази задоволство, че «иранците най-сетне действат срещу бруталния и корумпиран ирански режим».
Вчера командващият Гвардейците на иранската революция Мохамад Али Джафари обяви края на протестното движение, което започна на 28 декември срещу икономическите проблеми и властите. В съпътствалите го прояви на насилие бяха убити 21 души, а стотици бяха арестувани.
«Няма повод за безпокойство. Ставащото в Иран е под контрол», увери Насралла, чието движение се финансира и въоръжава от Техеран.
«Надеждите на Тръмп бяха разочаровани, както и надеждите на израелците и саудитците, които залагаха на по-масови протести, които да свалят режима и да предизвикат хаос в Иран», каза той в интервю за бейрутската телевизия «Ал Маядин».
Насралла заяви, че сегашното недоволство в Иран не е политически мотивирано като това от 2009 г., а е предизвикано от фалита на някои банки и фирми. Това недоволство обаче се експлоатира от външни сили като САЩ, Израел и Саудитска Арабия, каза Насралла, цитиран от Ройтерс.
Насралла заяви, че няма опасност от промяна във външната политика на Иран за подкрепата му за «съпротивителни движения» в региона, отбелязва Франс прес.
Хизбула и Иран воюват на страната на сирийския президент Башар Асад в започналия през 2011 г. конфликт в Сирия, в който са убити над 340 000 души.
Насралла съобщи, че се е срещнал с Асад преди няколко седмици, без да даде подробности. Той увери, че изтеглянето на бойците на Хизбула от Сирия зависи от сирийските власти.
«Все още не можем да говорим за окончателна победа (в Сирия). Войната е в последните си етапи. Не можем да кажем още колко дълго ще продължи. Може би година или две», добави Насралла, бта

Тагове: ; ; ; ; ;