Путин подписа указ, който преустановява действието на договора със САЩ за ликвидиране на излишъците от оръжейния плутоний, използван за производството на ядрено оръжие. Договорът, подписан през 2000 година и одобрен през 2011 година трябваше да започне действието си през 2018 година.

Но условието е страните задължително да ликвидират по 34 тона плутоний.

Руската страна, обаче, реши, че в настоящата политическа обстановка това е невъзможно, с което бе предизвикана бурна критика от страна на Запада. Основните причини за това са следните:

  • САЩ се опитват да излъжат Русия. Според договора, двете страни трябва да изградят специални заводи за необратимата преработка на ядрения материал. Докато Русия се занимаваше със строителството, САЩ изведнъж заявиха, че имат намерение да ликвидаират остатъците по пътя на обикновеното разтваряне и заравяне на плутония. Това фактически означава, че във всеки момент същият плутоний може да бъде изроден от земята, за да се използва.
  • Напрегнатата външнополитическа ситуация. Ръководството на страната подчертава, че разговорът с Русия от позиция на силата няма да донесе успех.

Струва си да добавим, че в последно време се засилиха нападките от страна на САЩ по въпроса за ракетите със среден радиус на действие с наземно базиране (от 500 до 5500 км). Договорът, който ги ограничава, е подписан почти преди 30 години още при Горбачов.

Според Запада, Русия  разработвала и изпитвала подобни системи. Ракетите, снабдени с ядрени бойни глави, теоретично могат да поразяват цели по цялата територия на Европа.

Ако трябва да сме справедливи: договорът за ограничаване на ракетите в значителна степен е изгоден само за Америка. Далечината на полета на ракетите не стига, за да могат да долетят от територията на САЩ до Русия, но Русия МОЖЕ напълно да контролира ситуацията на европейския театър с използване на този вид въоръжение.

Newns Frotn

 

Тагове: ; ; ; ; ;