Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли поиска извънредни заседания на Съвета за сигурност в Ню Йорк и на Съвета за правата на човека в Женева, на които да се обсъди положението в Иран, където текат масови антиправителствени протести, предаде Франс прес.
«Не трябва да мълчим. Народът на Иран иска свободата си», добави Хейли, без да каже кога биха се състояли тези заседания.
Хейли похвали смелостта на иранските демонстранти и заяви, че протестите им са спонтанни, а не задвижвани от външни сили, предаде Ройтерс.
Хейли прочете постове в социалните медии, написани от иранци, в подкрепа на протестите, и отхвърли твърдението на иранските лидери, че протестите са организирани от враговете на Иран. «Всички знаем, че това е пълен абсурд. Демонстрациите са напълно спонтанни. Има ги в почти всеки град в Иран. Това се случва, когато отдавна потискани народи въстанат против диктаторите си», заяви тя.
САЩ получават информация, че Северна Корея може би подготвя ново ракетно изпитание, каза Хейли. «Надявам се това да не се случи. Ако обаче се случи, трябва да наложим още по-сурови мерки на севернокорейския режим», заяви тя, бта

Тагове: ; ; ;