Русия е всепризнат лидер в света в сферата на ПВО за далечно действие. Съществуващите комплекси С-300 и С-400 успешно изпълняват задачите си, в това число по време на операциите в Сирия, създавайки в радиус на своето действие фактически зона без полети.

Но съществуващото въоръжение позволява да открива огън само по ограничен кръг въздушни цели: главно това са самолети и крилати ракети.

В края на декември 2017 година се съобщи, че Турция закупува 4 дивизиона С-400 за рекордните 2.5 млрд долара.

При това Турция е член на НАТО.

Фото: Global Look Press
Вече няколко години Русия разработва принципно нов комплекс, който може да поразява хиперзвукови ракети, бойни глави на балистични ракети и спътници в орбита.
Разработваната система е С-500 «Прометей».
Ракетите-прихващачи летят със скорост до 3-4х звукова, поразявайки цели с огромна кинетична енергия.
Американският експерт в областта на военните разработки Бил Ноел предупреждава, че основната цел на системите са военните спътници на САЩ.
Без тях американската армия губи значителна част от бойната си способност, защото навигацията и прицелването на високоточното оръжие се извършва от спътниците в космоса. 
© РИА Новости / Евгений Епанчинцев
Новата руска система може да защитати щахтите на междуконтиненталните балистични ракети от атаките на вероятния противник.
Подобна концепция за глобален обезоръжаващ удар с използването на хиперзвуково оръжие активно се разработва също и в САЩ.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;