В Иран продължават протестите, предизвикани от икономическата и политическа нестабилност в страната, пише Newsweek. В резултат са убити повече от 20 човека. При това Доналд Тръмп отдавна критикува споразумението за ядрената програма, подписано с Иран при Обама. Авторът на статията отбелязва, че той не е чакал и е обвинил администрацията на своя предшественик в това, че в Иран в момента е налице наблюдаваната обстановка.

«Иран не се справя с нито една задача, независимо от ужасното споразумение, което сключи с него администрацията на Обама. Много години великият ирански народ страда от репресии. Те жадуват за храна и свобода. Наред с правата на човека богатството на Иран беше разграбено. Настана време за промени!», написа Доналд Тръмп на страницата си в Туитър.

На това реагираха руските власти, които по-рано пазеха мълчание по темата. Руското посолство в САЩ публикува пост с предупреждение, че чуждата намеса в ситуацията може да посее още по-голям хаос.

«Ние изразяваме надежда, че ситуацията в Иран няма да започне да се развива по кръвопролитен сценарий и насилие. Това са вътрешни работи на Иран. Недопустима е външна намеса, която да дестабилизира обстановката», цитират представителите на посолството гледната точка на външното министерство на Русия.

Както отбелязва  Newsweek, това са най-големите протести в Иран от 2009 година.

Властите в страната твърдят, че имат намерение да ги потушат и да не допуснат продължаване на нестабилността в Техеран.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.newsweek.com/russia-embassy-iran-trump-warn-767910

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;