Ернст Теодорович Кренкел е роден през 1903 г в Белосток на територията на съвременна Полша. Немец по произход. През 1910 година заедно със семейството си пристигна в Москва.

В годините на Първата световна война изоставя учението и започва работа. Точи ножове за кланици, разлепва афиши, копае в градините в подмосковието. Мечтае да стане киноартист.

През 1921 година завършва с отличие курсовете за радиотелеграфист и постъпва на служба в Любецката радиостанция.

През 1920-те години СССР започва мащабна кампания за усвояването на Арктика.

Кренкел се записва в полярната експедиция и в продължение на няколко години работи като радист в полярните станции Маточкин Шар (Нова Земя), Тиха Земя (Земята на Франц Йосиф), Северната Земя  (1935—1936), остров Домашен (Северна Земя, 1936).

На 12 януари 1930 година, намирайки се в Арктика на полярната станция на остров Гукер, архипелаг Земята на Франц Йосиф, използвайки самоделна апаратура, Кренкел прави радиовръзка на къси вълни с антарктическата база Литъл Америка.

Осъществена е връзка между диаметрално противоположни райони на земното кълбо, така съветският радост поставя световен рекорд по далечина на радиовръзката.

Эрнст Кренкель на рабочем месте
Ернст Кренкел на работното си място
В началото на 30-те години Ернст Теодорович взема участие в експедициите с ледоразбивача»Георгий Седов» (1929), с диражабъла «Граф Цепелин» 
 (1931), с парахода «Сибиряков» (1932). Пред 1933-34 години участва в експедициите с парахода «Челюскин».

След гибелта на парахода в ледовете, Кренкел обезпечава радиовразката с лагера на О.Ю. Шмидт с материка.

Герои-папанинцы
Герои-папанинци
От 6 юни 1937 година до 15 март 1938 година е радист в състава на експедицията под ръководството на Иван Дмитриевич Папанин на първата станция «Северен полюс».
За участието си в изследванията на Северния Ледовит океан, проведени по време на дрейфа по леда, на 22 март 1938 година Ернс Теодорович Кренкел е удостоен с почетното звание Герой на СССР.

Избран е за депутат на Върховния съвет на СССР (1937-1946).

В годините на Втората световна война е заместник началник на Главното управление на Северния морски път.

Ръководи евакуацията на семействата на полярниците от Москва и Ленинград, участва в прехвърлянето на Арктическия институт и други подразделения на Главния Северен морски път от обсадения Ленинград.

Започвайки от октомври 1941 година ръководи работата на всички съветски полярни станции.

Следи за недеждността на радиовръзката около маршрута «Алсиб», по който от октомври 1942 година до октомври 1945 година в рамките на ленд-лиза от Аляска в Красноярск прелитат американски самолети.

През септември 1945 година подполковник Кренкел е награден с медал «За победата над Германия».

След войната продължава да работи в Главния Северен морски път.

През 1946 година, когато е свалена предизвиканата от войната забрана за любителска радиовръзка, Кренкел първи в СССР получава лиценз за лична радиостанция.

От 1951 година работи над създаването на мрежа от автоматични радиометеорологически станции в труднодостъпни райони на страната.

Това позволява значително да бъде увеличена точността на прогнозирането на времето.

През 1966 година става председател на Всесъюзното общество на филателистите.

Изиграва значителна роля в организирането и утвърждаването на движението на филателистите в СССР.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;