Американският журналист, екс-замдържавният секретар на САЩ Пола Добрянски настоява САЩ и Западът по-решително да се противопоставят на присъствието на Русия в Арктика.

Според нея, Русия добива в Арктика 95 % от своя природен газ и 75 % от нефта. Тя отбеляза също, че топенето на ледовете само увеличава стратегическото значение на Арктика.

При това в Арктика понастоящем липсват военни бази на страните от Запад, което извънредно тревожи Добрянски, съобщава  Wall Street Journal.

Тя е убедена също, че администрацията на Търмп прави недостатъчно за «решителното противопоставяне на Русия» и отдавна е трябвало «да започне студена война с Русия в Арктика».

В частност, Добрянски призова към по-скорошно изграждане на ледоразбивачи за флота на САЩ, а също заяви, че САЩ трябва да покажат на всички, те са «предводителите на НАТО и целия свят».

Русия не одобри горепосочените идеи. Преди всичко, защото Москва откри в призивите несдържана и неприкрита агресия, която няма общо с идеите за съвместната борба с тероризма.

А ето и част от реакцията на читателите:

«Граждани на света, отворете очите и ушите си. САЩ са главният терорист и заплашват всички».

«Ето кой е главният терорист»: Русия отговори на журналиста от САЩ на настояването й Западът да разпали студена война с Русия в Арктика.

«За да се догони Русия в Арктика на САЩ са им нужни 120 години. При това, ако пускат на всеки 3 година по един ледоразбивач. Така че тези приказки няма да се сбъднат никога».

Отбелязваме, че по-рано Сергей Шойгу сподели за това, как в Арктика се изграждат военните обекти на Русия. Според него, такъв брой обекти там не е имало от времето на СССР.

Като цяло Русия разглежда Арктика като стратегически важен регион и усилено развива и модернизира ледоразбивачите си.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ;