Белградският вестник «Политика» пише за поетото от България от началото на годината председателство на ЕС, акцентирайки върху думите на българския премиер Бойко Борисов, че това се случва в ключов момент и че е обърната нова страница между съседите.
В публикувано във Фейсбук послание, цитирано от «Политика», Борисов изразява увереност, че като ротационен председател България ще работи успешно по приоритетите, които е поставила. Според неговите думи световните лидери са признали България като фактор на Балканите и е отворена нова страница в добросъседските отношения и сътрудничество, отбелязва още белградският вестник.
Вестник «Вечерне новости» съобщава, че президентът на Сърбия  Александър Вучич е разговарял по телефона с българския премиер, на когото честитил настъпващата Нова година и му пожелал успешно председателство на Европейския съюз, първото откакто България се присъедини към ЕС. Вучич особено е благодарил за това, че българското председателство ще бъде посветено на европейската перспектива на Западните Балкани, допринасяйки по този начин за стабилността и сътрудничеството в региона.
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини е изготвила списък с 12 специални момента, които са белязали 2017 г. Сред тях е и европейският път на Западните Балкани,  пише белградският вестник «Данас». Тя е посочила, че изминалата година е била трудна, но като всички други е имала и позитивни моменти и добри неща — неща, които са били постигнати с много посветеност, много енергия и прекрасна екипна работа. Могерини изтъква, че изминалата година е била трудна за Балканите. «Посетих шест столици в региона в един от най-трудните моменти — в някои случаи в моменти на дълбоки кризи. Днес, благодарение на трудни решения и чудесна съвместна работа, тези кризи като цяло са решени. Пътят към реформи е обновен, макар да остава много да бъде свършено, а компасът показва посока към европейска интеграция», подчерта тя в своя блог, бта

Тагове: ; ;