През 2014 година Украйна била в състояние да държи под контрола си целия Крим с изключение вероятно на Севастопол.

Това изявление в ефира на политическото ток-шоу «Украински формат» направи бившият глава на Донецката военно-гражданска администрация генералът от ВСУ Александър Кихтенко.

Според него, главната грешка тогава била допусната от украинската власт, която не проявила нужната политическа твърдост.

Ръководството на силовите структури не издали заповед на сътрудниците си в Крим за режим на повишена бойна готовност, а това вече потвърждавало откровена слабост.

Ако Киев бил въвел всички войски във втора степен, според нивото на опасност, на режим на готовност, руската операция в Крим щяла да се провали с вероятност от 90 %.

Кримската групировка вътрешни войски в Украйна по онова време наброявала 3200 човека, които действали според утвърдения от Министерството на отбраната и МВР план и били в състояние да пресекат всякакви агресивни намерения на врага в рамките на денонощие.

В полка за спецчасти «Феодосия 13» били готови точно за такива операции.

Кихтенко потвърди още, че военнослужещите дори не били изкарани на улицата за охрана на обществения ред.

Всички били в казармите с единствената заповед — на всяка цена да държат отбраната.

Ако армията и сътрудниците от МВР имали пълен карт-бланш, Украйна щяла да удържи Крим.

В тази ситуацията Русия би останала само със Севастопол, твърди генералът, там бил разположен немалък контингент от Черноморския флот, с който Киев явно не бил готов да се сблъска.

Градът можело да бъде отрязан от целия Крим по линиите на укрепление и така заплахата би могла да се изолира, твърди генералът от Въоръжението сили на Украйна.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;