През 1990-те години на Русия са били предлагани проекти за опрощаване на външния дълг в замяна на частичен отказ от ядреното оръжие, но всички те са носили некомпетентен характер.

Нещо повече, аналогични предложения и до днес се появяват от страна на САЩ, отбелязва военният експерт Андрей Кошкин.

 

През декември 1991 година Главата на Европейската банка за реконструкция и развитие Жак Атали в писмо до премиера на Великобритания Джон Мейджър предлага идеята да се опрости дългът на СССР в размер на около 60 млрд долара в замяна на пълен или частичен отказ на Москва от ядреното оръжие.

Това става ясно от британския архив, чийто документи ползва изданието  Financial Times, при това отговорът на Мейджър не присъства в архива.

«Подобен род проекти през 1990-те действително бяха предлагани сериозно от Запада на най-високо ниво. Нещо повече, опитите от страна на Запада да съкратим броя на ядреното въоръжение не са спирали и до днес. Най-активни в тази посока са САЩ.

Достатъчно е да си спомним неотдавнашните думи на американския президент Доналд Тръмп за отслабване на санкциите в случай на съкращаване на ядреното въоръжение на Русия.

Но ние никога не сме търгували и няма да търгуваме със своята безопасност.

Ако ядреното въоръжение трябва да се съкрати, то трябва да са налице многостранни или двустранни преговори с привличането на експерти и взаимни отстъпки», коментира експертът.

Кошкин дава за пример преговорите за ограничаване на стратегическите въоръжения между СССР и САЩ.
По-късно именно на базата на ОСВ бяха подписани договори за съкращаване на настъпателните въоръжения.

Но всички предложения, предлагани едностранно, според експерта, са некомпетентни.

Макар през 1990-те години да са наричали руското ядрено оръжие проблемно, то фактически не е представлявало никакъв проблем.

«Нито САЩ, нито НАТО успяха да преживеят, че нашите обекти са под пълния контрол на МАГАТЕ. Те получаваха информация за състоянието на ядреното ни оръжие пряко от Москва», отбелязва Кошкин.

И макар Русия да не се е възползвала от предложението за опрощаването на външния дълг през 1991 година, тази година Москва успя напълно да погаси финансовите задължения на СССР.

Последният изплатен дълг в размер на 125 млн долара бе погазен към Босна и Херцеговина за доставката на стоки от Югославия.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;