Русия може да ликвидира всички кораби на НАТО, а също да заплаши пристанищата и авиобазите на алианса с новите си подводници.

Това пише немското издание  Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Изданието допълва, че НАТО са се опитали да проследят елитната дизелово-електрическа подводница «Краснодар» — четвъртата подводница от обновения проект 636.3 «Варшавянка».

По време на сирийската операция «Краснодар» е изстрелял две крилати ракети «Калибър» по позициите на бойците в Сирия, при това НАТО «често е изпускало» от погледа си руската подводница.

Авторът Томас Гучкер счита, че това доказва неспособността на алианса да се противопостави на подводната заплаха от страна на Русия.

От 2008 година Москва акцентира върху въоръжение, което може ефективно да се противопостави на елитните натовски морски съдове, такива като самолетоносачите на САЩ, при значително по-малко разходи.

Например, една от съвременните подводници струва на Русия 250 млн долара, докато американски самолетоносач — не по-малко от 6 млрд долара.

В резултат Русия в момента разполага с 49 подводници, докато подводният флот на всички 29 страни от НАТО имат 84 броя, при това извънредно остарели, защото с развитието на подводниците се занимават единствено американците.

Русия продължава активното производство на подводници.

Изданието цитира изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който призна, че се е съкратило военното присъствие» на алианса в Световния океан, а военните са изгубили навиците си за противодействие на подводници.

Основните страхове на НАТО са свързани с плановете за оперативното прехвърляне на американските войски в Европа в случай на нападение на Русия над Прибалтика.

Съответният план алиансът със завидно постоянство приписва на Москва.

Преди 1991 година САЩ бяха готови да прехвърлят в Европа 10 дивизии с общо 150 човека за 10 дена към наличния в Германия контингент от 300 хиляди войници.

Днес за НАТО «ще е голямо щастие», ако успешно прехвърли дори една дивизия, а вината за това е уязвимостта пред подводниците на Русия.

Изданието отбелязва още, че руските подводници са способни да прережат най-важните трансатлантически кабели, предаващи 97 % от световния информационен поток на интернет и други канали за връзки.

При това от НАТО признават, че всички подозрения относно подводниците на Русия са фантазии на алианса, защото до момента Русия «действа професионално» и не е извършила нито едно опасно или провокативно действие.

«Вероятно ние твърде малко знаем какво се случва под водата», резюмира изданието.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;