Следя каквото ни сервират медиите като новини. От една страна нещата са трагични. От друга — спасяват болни деца с Българската Коледа. Лицемериие! На Бъдни вечер, на спиркатана тролея и на автобус 94 на бул. «В. Левски» в посока университета попаднах на пребит мъж — много висок и много слаб, вероятно клошар. Имаше рани по лицето, лежеше на земята, без да издава звук.

Дишаше.

Този мъж беше скелетичен, през мръсния полувер се четяха ребрата му. Около него се търкаляха пакетиран хляб и 2 кренвирша, найлонова торбичка, а в нея — имаше нахапан дюнер.

На спирката бяхме трима души, без пребития. Единият от нас се опита да го повдигне, да го сложи да седне на пейката, на самата спирка.. Моментално позвъних на тел. 112. Приеха съобщението ми, записаха името ми. Единият от групата ме запита защо съм се обадила. Можех ли да не го направя? Той самият ми поиска цигара, явно нямаше. Дали имаше ли мобилен телефон — не го попитах. Нямах физическата сила да повдигна лежащия на тротоара мъж, нито кола, с която да го закарам в болница. Според мен, човекът умираше. Беше неконтактен. Движенията му бяха хаотични, ограничени. Все пак успя да се опре да коленичи и да се опре с ръце на пейката.

После пак се смъкна на земята. Виждала съм смъртта в очите на хора, който си отиват, човек на възраст съм. Пребитият човек гледаше къ отвъдното.

Единият от мъжете, които чакаха автобус на на спирката, в непосредствена близост до лежащия на земята каза, че по булеварда са минали няколко патрулни коли — на полицията и нито една не е спряла. не зу зададох въпрос защо той не е направил опит да спре някоя от тези коли.

Безсмислен въпрос…

Разказвам тази тъжна случка, за да припомня, че благотворителност трябва да има — не само за децата, а за всички.

Но това е опит за замазване на проблема с бедността и липсата на социална ангажираност от страна на държавата.

Тя трябва да се грижи за своите хора. Защото пребитият агонизиращ мъж на автобусната спирката, точно на Бъдни вечер, е един от нас. Случаят е истински — пазя в телефона си обаждането до 112

Боряна Желева

Тагове: ; ; ;