Секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани заяви, че протестните акции в Иран се провеждат в рамките на «опосредствената война», която водят с Техеран редица страни, съобщава агенция  Tasnim.

Протест на территории Тегеранского университета, Иран. Архивное фото

Шамхани отбеляза, че зад протестите в страната стоят САЩ, Великобритания и Саудитска Арабия.

Според него, те ръководят кампаниите в социалните мрежи, които въздействат върху провеждането на протестните акции.

«На базата на нашия анализ, около 27 % от новите хаштагове, насочени срещу Иран, са разработени от саудитското правителство», каза секретарят на Висшия съвет на националната сигурност на Иран.

Той подчерта, че протестите «ще приключат след няколко дена».

Иранские студенты во время протестов в Тегеране. 30 декабря 2017

В големите градове на Иран, сред които Техеран, Мешхед, Исфахан и Решт, от 28 декември се провеждат масови акции на социален протест.

Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че протестите са предизвикани от вътрешни проблеми в страната, а също в резултат подстрекателство от страна на други държави.

По данни на иранските СМИ, жертви на протестите са станали 10 човека.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира антиправителствените протести в Иран.
«Има много съобщения за мирни протести на ирански граждани в резултат на корупцията на режима и прахосването на националното им богатство с цел финансирането на тероризма зад граница. Иранското правителство трябва да уважава правата на своите хора, включително правото им на самооцеляване. Светът гледа!», написа Тръмп на страницата си в Туитър. 

Many reports of peaceful protests by Iranian citizens fed up with regime’s corruption & its squandering of the nation’s wealth to fund terrorism abroad. Iranian govt should respect their people’s rights, including right to express themselves. The world is watching! 

По-рано СМИ съобщиха за антиправителствени протести срещу икономическата политика на властта в редица градове на Иран.

През 2017 година Тръмп нееднократно обвинява иранските власти в подкрепата на тероризма.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;