Според новите проучвания, една трета от британците на възраст до 40 години твърдят, че нямат никакви шансове да придобият собствен дом, независимо от социалните програми на британското правителство. Младите хора на възраст от 23 до 27 години твърдят, че те вече нямат и желание да се сдобият със собствено жилище.

Както твърди  Sky News, във Великобритания вече има поколение, което гледа песимистично на шансовете да придобие каквато и да е жилищна собственост.

Според изследването на Halifax’s ‘Generation Rent’, независимо от съществуването на различни правителствени програми, 36 % от хората на възраст от 20 до 45 години смятат, че нямат никакви шансове да станат собственици на жилище в близките 5 години.

Половината от запитаните британци,  шотландци и граждани на Уелс са съгласни с твърдението, че Великобритания ще се превърне в държава на арендатори още при следващото поколение, а 20 % от жителите на мъгливия Албион на възраст от 23 до 27 години заявяват, че вече нямат и желание да придобият собствен дом.

Правителството заяви, че по програма Help to Buy се планира построявянето на нови домове за понижаване на социалното напрежение, но само 30 % от запитаните твърдят, че програмата носи видими резултати.

През декември миналата година Фонд Джозеф Раунтри в изследването си прави извода, че броят на нощуващите всяка нощ на ново място британци се е увеличил през 2014 г. с 6 % за Англия, с 13 % за Лондон. С 10 % е нарастнал броят на хората, наемащи жилище за кратък срок, а с 14 % се е увеличил броят на тези, които „спешно търсят легло и закуска“.

Фондът прогнозира, че до 2020 година още половин милион британци на възраст от 18 до 30 години няма да успеят да придобият собствено жилище, което ще породи „наводнение“ в пазара на арендите. Затова предоставящите под наем нескъпи жилища за младежи и социално уязвимите семейства, трябва да получат кредити от държавата, за да се предотврати надигащата се „катастрофа на бездомните“, пише  The Telegraph.

Според статистиката, която цитира правителството на Великобритания, през септември 2013 г. са наели под наем жилища повече от 57 хиляди семейства, което е с 8 % повече от предишната година. Едва 2 хиляди семейства с деца са успели да наемат „легло и закуска“, което превишава всички показатели за последните 10 години. В изследването се цитират данни и за това, че 9 % от възрастните британци поне един път в живота са се оказвали в подобна ситуация, когато не са успели да намерят поне легло за пренощуване.

Проблемите с жилищата в Обединеното Кралство съвсем не са нови. Ако погледнем историята, в близкото минало правителството се стреми да построи нескъпи жилища, благодарение на субсидираната аренда. От 1980 г. повече от 2.5 млн подобни домове са били разпродадени, но нови жилища от последващите правителства не са били построени. Най-остър е проблемът в Лондон, където хиляди семейства живеят на ръба на жилищната криза. Това засилва социалната диференциация в Лондон, без да оставя на много обикновени семейства възможност да открият каквото и да е жилище на достъпна цена.

През 1966 г. филмът на ВВС „Кети, върни се у дома“ показа сърцераздирателни кадри от разрушаването на едно семейство от липсата на дом. Филмът, който бе гледан от повече от 12 млн човека, показа живота на бездомните и лошите жилищни условия, помогна да се създаде Shelter – благотворителна организация, помагаща на бездомните да намерят приют.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ;