За първи път за 11 години членство в ЕС България от периферията застава в центъра на вниманието на Европа: от 1 януари 2018 година страната поема председателството на ЕС, съобщава немското издание

Die Zeit.

Най-бедната държава в Европа с нервно напрежение очаква своя дебют в обхванатия от криза съюз — не само правителството в София, но и много граждани се надяват, че председателството на Съвета на Европейския съюз ще съдейства за подобряване репутацията на България, която в момента бива считана за «европейския инвалид».

С тази цел правителството не само запълва дупките в асфалта и поставя в столицата хиляди камери за наблюдение, но и решава да направи своя принос в сигурността, стабилността и солидарността вътре в ЕС.

Близката половин година трябва да премине под девиза «Единството укрепва», се казва в статията.

Както отбелязва авторът, за самата България това единство и до днес се проявява само в това, да не се излиза срещу крупните страни от ЕС.

От своето влизане в ЕС София се опитва да поддържа хармонията в отношенията си с Брюксел и Берлин.

Според допитванията, 57 % от българите имат доверие на ЕС, това е вторият най-добър показател сред 28-те страни от ЕС след Литва.

В същото време ситуацията като цяло е нееднозначна, пише немското издание.

България влезе в ЕС през 2007 година с празни джобове.

Оттогава изминаха 11 година, но страната както и пречи остава на опашката във всички социални статистики.

Населението масово мигрира от държавата: за последите 25 година населението на България е намаляло с една пета.

В страната живее главно старото поколение, което, обаче, тъне в нищета:  при пенсии от  €170 на месец пенсионерите в България едва свързват двата края.

В същото време в столицата и в другите големи градове жизненото равнище за последното десетилетие нарасна.

Добре се развива сферата на компютърните технологии, появяват се нови автомобилни и жп пътища, пристанища и линии на метрото, пише в статията.

Независимо от това много българи не ги напуска усещането, че не са използвали шансовете, които им е дало влизането в ЕС, както това са направили другите страни, например съседна Румъния.

На много от гражданите на България им се струва, че по-успешните икономически държави от съюза се отнасят към тях като мащеха към заварено дете.

България и до момента не е приета в Шенген — и това независимо от факта, че София със съдействието на европейската агенция за сигурност защити външните граници на ЕС и изпълни всички необходими условия.

Западните партньори и на първо място Холандия и Германия се против влизането на България в Шенгенската зона, аргументирайки решението си с корумпираността на българските чиновници.

Подобри настроения само увеличават в България силите, които са за сближаването с Русия, т.е. всевъзможни популисти, а също комунисти и социалисти, подчертава авторът на статията.

Впрочем, никой сериозно не поставя въпроса за членството в ЕС и НАТО: за всички е очевидно, че без тези съюзи нещата в страната биха вървели съвсем лошо, твърди немският журналист.

Затова България доброволно играе ролята на необременяващ и надежден партньор на ЕС на Балканите.

Какво смята да извърши местното правителство по време на своето председателство в Съвета на ЕС?

Проблемите са достатъчно: квотите за разпределение на бежанците, спорната от правна гледна точка ситуация в Полша, Румъния или Унгария, твърдите преговори по повод брекзита, борбата за милиардите на ЕС.

Но за самата България най-значителните проблеми си остават корупцията и слабата съдебна система.

През 2016 година беше публикувано изследване на Европарламента, според което корупцията ежегодно коства на страната почти 15 % от БВП.

Олигарсите и крупните бизнесмени държат здраво в хватката си политика на страната, а корумпираните чиновници в България както и преди не се страхуват от наказания.

В приетия преди Рождество антикорупционен законопроект не вярва дори самото правителство, твърди немският журналист.

Законът не гарантира анонимността, затова едва ли може да се счита за действен.

В България твърдят, че законът е бил приет, за да може в началото на председателството на ЕС това да бъде отчетено като постижение, подчертава  Die Zeit.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-12/bulgarien-eu-praesidentschaft-ratsvorsitz-probleme-korruption

Тагове: ; ; ; ; ; ;