Въоръжен мъж откри днес огън по богомолци и служители на египетските сили за сигурност пред коптска църква в предградие на Кайро и уби най-малко седем души, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.
Нападателят е бил ранен и задържан след престрелка с полицията пред църквата. По-рано министерството съобщи, че е имало най-малко двама нападатели, единият от които е бил застрелян на местопрестъплението, а другият е избягал.
Въоръженият мъж първо е открил огън по магазин и е убил двама души, след което се е насочил към намиращата се на 4 км оттам църква «Свети Мина» в южното предградие Хелуан, където е открил огън и е опитал да хвърли взривно устройство. Той се е придвижвал с мотоциклет, уточни министерството, цитирано от ДПА. Непосредствено след атаката бе съобщено, че нападателят е бил опасан с експлозиви и е имал намерение да влезе в църквата и да се взриви вътре.
Общо убитите при днешното нападение са девет, включително полицай пред църквата. Няколко източници по сигурността и местни медии съобщаваха по-рано за трима убити полицаи.
Никой още не е поел отговорност за атентата. Радикални ислямисти поеха отговорност за предишни подобни атаки, включително два бомбени атентата в Палмовата неделя през април тази година и взрива в най-голямата коптска катедрала в Кайро през декември 2016 г., при който загинаха 28 души, бта

Тагове: ; ; ; ;