През отиващата си година САЩ са се сблъскали с колосални проблеми в отношенията със Северна Корея, Китай и Русия, а също в своята борба срещу международния тероризъм. Но, уверен е държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, американците трябва да бъдат вдъхновени от този прогрес, който е постигнал Държавния департамент и Агенцията за международно развитие на САЩ «в борбата за мир и стабилност по целия свят».

Що се отнася до Русия, то САЩ, според Тилърсън, няма никакви илюзии, пише той в статията си за  The New York Times.
Днес САЩ имат лоши отношения с Русия, който в последното десетилетие «извърши нахлуване на територията на съседни страни и която подронва суверенитета на западните държави, намесвайки се в изборите».
«При отсъствието на мирно регулиране на ситуацията в Украйна, което трябва да започне с изпълнението от страна на Русия на Минските съглашения, връщане към нормални отношения с Москва няма да има», пише американският дипломат.
Но той признава, че с Русия трябва да се сътрудничи в тези области, в които съвпадат интересите на двете страни, а това най-нагледно се вижда в Сирия.
Сега, когато президентът Владимир Путин се присъедини към женевския политически процес под егидата на ООН, който цели гарантиране на новото бъдеще за Сирия, САЩ разчитат на това, че Русия ще доведе нещата до край.
«Убедени сме, че в резултат на тези преговори Сирия ще се освободи от Башар Асад и от неговото семейство», отбелязва Тилърсън.
«Гордея се с това, което постигнахме през тази година — нашият Държавен департамент и Агенцията за международно развитие по целия свят.
Ще продължаваме със същите усилия и през 2018 година. За целта ние преустройваме дейността на Държавния департамент, за да направим работата на неговите отдели по-ефективна», завършва американският държавен секретар.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
 Източник: https://www.nytimes.com/2017/12/27/opinion/rex-tillerson-state-department-diplomacy.html

 

Тагове: ; ; ;