30 декември 2017-Нюз Фронт.

Веролети на САЩ евакуираха командирите на терористичната групировка » Ислямска държава» ( ИДИЛ, ДАЕШ).

Както се отбелязва, лидерите на терористичната групировка са били извозени на американски вертолети от северните райини на провинция Дейр-ез-Зор в съседната провинция Хасек.

Подобна операция по евакуцията на терористи от ИДИЛ САЩ провежда за втори път, твърди източник.

 

 

Държавната сирийска агенция  SANA разпространи съобщение, че военните вертолети на САЩ са евакуирали лидерите на ИДИЛ* ( * групировка забранена в Русия и редица страни) на 29 декември.

Отбеляза се, че няколко от вертолетите са излетели в направление Дейр-ез-Зор и са кацнали недалеч от град Хасек.

Агенцията посочва, че терористите са избягали при Сирийските демократични сили, които са подкрепяни от международната коалиция възглавявана от САЩ.

Първият заместник председател на Съвета на Федерацията по отбрана и сигурност Франц Клинцевич, нарече евакуацията на лидерите на бойците от ИДИЛ с вертолети на САЩ от сирийската проинция Дейр-ез-Зор «спасяване на терористите от пълно унищожаване». Е как няма да ги спасяват, толкова пари са вложили в тях.

Според мнението на руският сенатор, американските военни ще използват екстремистите са продължаване на борбата с правителствената армия на Сирия.

 

» Ако наричаме нещата с истинските им имена, това не е никаква евакуция- евакуират обикновено хора попаднали в беда. В конкретния случай американски военни спасяват бойците в Сирия от пълно унищожение, а не от хуманистични съображения. Налице е явнно стремление да  ги използват в борбата с правителствените войски, вливайки остатъка в така наречените Сирийски демократични сили, които подкрепя САЩ»,- заяви Ллинцевич.

 

Както отбеляза сенаторът, европейските държави влизащи в международната коалиция, си затварят очите на директното потвърждение на тясно сътрудничество между САЩ и ИДИЛ.

» Още едно потвърждение на тясното сътрудничество на ИДИЛ и международната коалиция, възглавявана от САЩ.

Искам специално да обърна внимание: подобни действия не могат да не хвърлят сянка на европейските държави влизащи в тази коалиция.

Остава само да се изясни: те действителност ли нямат идея какво прави техният » батко» или просто си затварят очите»,- каза Клинцевич.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;