Американските аналитици признават, че днес Русия е опасен противник при вероятен въоръжен конфликт. Силите на Москва не бива да се недооценяват.

Военните аналитици от NI считат, че съвременна Русия не представлява такава опасност, каквато по-рано е бил СССР. Но днес Москва все пак притежава достатъчно мощна армия. Ако Америка се сблъска с нея, изходът ще бъде фатален, затова по-добре това да не се допуска, пише изданието.

Днес ВС на Русия имат добре комплектувани неядрени войски, а Москва има сили и средства за отблъскването на каквато и да е заплаха без да е необходимо да се използва атомно оръжие.

Авторите на материала са убедени, че към 2035 година обликът на руската армия ще се определя по следния начин: доколко успешно Москва ще реализира новите руски военни проекти и ще направи ли крачка встрани от идеите на СССР.

Например, същите тези ракети «Калибър-НК» или «Искандер-М» са били разработени още през 80-те години, когато е съществувал Съветският съюз.

Америкаците изпитват особен интерес към най-новите проекти на Русия: ПВО С-500, двигателят под кодовото име «Изделие 129» за Су-57, хиперзвуковата ракета «Циркон», ПАК ДП.

Експертът по руско въоръжение от Центъра за военно-морски анализ Майкъл Кофман заяви по време на конференция на  CSIS, че в бъдеще Русия ще се съсредоточи върху концепцията за «неконтактната война» и ще разработва ударни средства с голяма далечина на поразяващото си действие, а също ПРО и ПВО с голям радиус на действие.

Разбира се, сериозно внимание ще бъде отделено  на високоточното оръжие.

Основната идея на тази концепция е разработката на неядрено въоръжение, което дава възможност да се нанасят удари по вероятния противник от голяма дистанция.

Кофман подчертава, че всъщност Русия преминава от количество към качество.

В бъдещите военни конфликти Москва ще залага не на масивната армия, а на нанасянето на високоточни удари.

При това ще запази възможността си за въздейства върху огромни територии.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;