В документ, публикуван на сайта на ЦРУ, е направено сензационно, макар и странно изявление. Както пише  The National Interest, според документите, след Втората световна война Адолф Хитлер е бил жив.

«На 29 септември 1955 година с агент  CIMELODY-3 се свързал познат, с който били в близки отношения. Той работил в Европа под негова опека и живеел в Маракайбо. Според думите на информатора на агент  CIMELODY-3, в края на септември 1955 година бившият немски военнослужещ, есесовецът Филип Ситроен  (Phillip CITROEN) му споделил под секрет, че Хитлер е жив.

Ситроен отбелязал по този повод, че, доколкото от времето на края на Втората световна война са минали 10 години, съюзниците вече не могат да обвиняват Хитлер и да го преследват като военен престъпник», това се казва в отчета, изпратен до тогавашния ръководител на разузнавателната служба на САЩ в Каракас на 3 октомври 1955 година.

«Източникът решил да изпрати тази информация до главното управление. Дори по онова време се налагало тези момчета да работят много, за да подберат от потока информация главното и ценното», споделил събеседникът за изданието.

Освен това, както отбелязва  The National Interest, съществувала и снимка на човека, който би могъл за бъде Хитлер.

«На 28 септември 1955 година информаторът на агента  CIMELODY-3 получил снимката. На 29 септември 1955 година снимката била показана на агента, за да се изясни какво мисли той за достоверността на тази донякъде фантастична история», се казва в документа.

В разсекретения документ е приложена снимка, на която е изобразен Адолф Шрителмайер в град Тунга, Колумбия, от 1954 година, стоящ заедно с друг човек. Според разсекретения документ, човекът, която се намирал от лявата страна, бил Ситроен. А човекът от дясно — това, според твърденията на Ситроен, е Хитлер.

Както отбелязва авторът на статията, човекът от снимката явно прилича на нацисткия лидер, който завършил живота си със самоубийство на 30 април 1945 година в своя бункер в Берлин, за да не попадне в плен на руснаците.

В продължение на много години са разпространени многобройни теории на заговора, които твърдят, че представители на нацисткото висше командване са избягали в Южна Америка след края на Втората световна война, спасявайки се от справедливата разплата.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.nationalinterest.org/blog/the-buzz/cia-report-hitler-still-alive-1955-23818

Тагове: ; ; ;